Wat regelen?

Alle ouders die apart gaan wonen, doen er goed aan hun ouderschap te regelen. Er moeten immers op de een of andere manier nieuwe regelingen over de kinderen komen, nu hun situatie gewijzigd is. Wanneer verblijven de kinderen bij wie? Wie betaalt de kosten van de kinderen? De wet verplicht enkel gehuwde ouders die uit de echt scheiden door onderlinge toestemming om het gezag, het verblijf en de kosten van hun kind op papier te regelen. Nooit met elkaar gehuwde ouders (die wettelijk of feitelijk samenwoonden) kunnen apart gaan wonen zonder wettelijke verplichting iets op papier te regelen. Maar ook zij denken best na over een goede regeling en doen er goed aan deze op papier te zetten.

 

Ouders kunnen gezag, verblijf en kosten regelen in een ouderschapsplan.

 

Gezag gaat over wie beslissingen neemt. Verblijf gaat over wanneer het kind bij elke ouder verblijft. En kosten gaat over wie met welk geld de kosten beheert. Welke gezagsregelingen zijn mogelijk? Welke verblijfsregelingen zijn mogelijk? Welke kostenregelingen zijn mogelijk?

 

Ouders kunnen ook andere zaken regelen zoals de was voor het kind, het bedrag van het zakgeld, reizen naar het buitenland, de soepelheid of stiptheid bij brengen en halen, de zorg voor de boekentas, de rugzak, het huiswerk, samen of apart naar de schoolvergaderingen en schoolfeesten gaan, één schoolrapport of twee rapporten vragen, samen of apart verjaardagen vieren...

 

Duidelijke regelingen beperken de kans op misverstanden en conflicten. Weloverwogen regelingen zorgen voor rust na de scheiding. Elke regeling heeft voordelen en nadelen. Wat voor de ene goed is, is het niet altijd voor de andere. Welke regelingen u ook kiest: zorg ervoor dat iedereen de regelingen kan aanvaarden. Als de regelingen rekening houden met ieders bekommernissen, doet iedereen zijn best om het plan goed uit te voeren.

 

En wat als er later toch conflicten komen? Naast regelingen over gezag en verblijf en kosten, zijn er ook regelingen over conflictbeheersing mogelijk. Hoe zullen eventuele conflicten over gezag en verblijf en kosten, later opgelost worden?

 

Op de site staan voorbeelden van regelingen. De voorbeelden zijn 'clausules' van een ouderschapsplan. U kan ze in verschillende omstandigheden gebruiken om een ouderschapsplan samen te stellen: vóór een scheiding, tijdens een scheiding, en na een scheiding. Ook nooit met elkaar gehuwde ouders kunnen de voorbeelden als inspiratiebron gebruiken.

 

Gezag en verblijf en kosten
Wat is co-ouderschap?